Seizoen 2019-2020 (update)

De KNVB heeft vandaag de competitie- en bekerindelingen bekend gemaakt. Zaterdag 1 is ingedeeld in de regio Haarlem/Beverwijk en treft daar een aantal onbekende tegenstanders. Liever hadden we in de Amsterdamse poule gezeten, al was het alleen maar voor de reistijd bij uitwedstrijden. Categorie A zijn dit seizoen Zaterdag 1 t/m 3 en JO19-1. De overige teams zijn B-Categorie. Nieuw zijn dit seizoen de Vrouwen 30+ die op vrijdagavond 7 tegen 7 gaan spelen. Verder is de opzet bij het voetbal op kleine veldjes wat gewijzigd, zie hieronder de info van de KNVB.

Uitgangspunten voor de O8, O9 en O10
Competitie-indeling met 4 fases
Dit geeft de mogelijkheid om vaker te kunnen herindelen. Voorheen werd er in 2 reeksen gespeeld waardoor er door de vele wijzigingen tijdens de competitiereeks veel onnodige mutaties voor de verenigingen (met name de wedstrijdsecretarissen) waren.
Geen bekercompetitie
We starten direct met de competitie om sneller tot competities te kunnen komen waarin grote uitslagen voorkomen worden een opzet aan te bieden die past bij de leeftijdscategorie (geen standen en uitslagen).

Uitgangspunten voor de O11 en O12
Competitie-indeling met 3 fases
Dit geeft de mogelijkheid om vaker te kunnen herindelen. Voorheen werd er in 2 reeksen gespeeld waardoor er door de vele wijzigingen tijdens de competitiereeks veel onnodige mutaties voor de verenigingen (met name de wedstrijdsecretarissen) waren.
Wel bekercompetitie
We starten zoals gebruikelijk met de beker, een opzet die past bij de leeftijdscategorie (wel standen en uitslagen). De bekercompetitie is uitgebreid (aantal wedstrijden) om deze reeks wedstrijden (eerste fase) te gebruiken voor de herindelingen die daarop kunnen volgen.

Dan zijn er ook wat spelregelwijzigingen.
Strafschoppenserie
Als er een strafschoppenserie aan te pas moet komen om een beslissing te brengen, gaat het vanaf dit seizoen weer om-en-om. Team A begint, team B neemt daarna een strafschop, daarna weer Team A, enzovoort. De ABBA-procedure, die vorig seizoen werd gebruikt, bestaat niet meer.
Plek van wisselen
Als een speler gewisseld wordt, kan de scheidsrechter bepalen dat dit bij de dichtstbijzijnde doel- of zijlijn moet gebeuren. De scheidsrechter kan dit bijvoorbeeld beslissen om tijdrekken te voorkomen, of in het geval van een blessure.
Doeltrap
Een doeltrap, of een vrije trap in de eigen zestien meter, hoeft niet meer eerst uit het strafschopgebied voordat een medespeler de bal mag aanraken. De bal is in het spel vanaf het moment dat deze is getrapt en duidelijk beweegt. Alleen de opbouwende partij mag de bal direct in de zestien meter aanraken.
Scheidsrechterbal
Bij een scheidsrechterbal mag er voortaan maar één speler in de buurt staan van de scheidsrechter, als hij de bal laat vallen. Dit moet een speler zijn van het team dat de bal als laatste heeft aangeraakt. De rest van de spelers moet op minimaal vier meter afstand staan. Als er een scheidsrechtersbal in het strafschopgebied is, is deze altijd voor de keeper.
Kaarten voor teamofficials
Een scheidsrechter kan ook een gele of rode kaart geven aan teamofficials. Teamofficials zijn alle stafleden die langs het veld zitten, zoals de coach, verzorger of teammanager. Afgelopen seizoen is hier al mee geëxperimenteerd in het betaald voetbal, vanaf komend seizoen geldt het ook voor het amateurvoetbal.
Muurtje
Als de verdedigende partij bij een vrije trap een muurtje neerzet van drie of meer spelers, moeten alle aanvallers minimaal één meter afstand houden van dit muurtje. Als de aanvallers zich hier niet aan houden, volgt er een indirecte vrije schop voor de verdedigende partij.

Hieronder alle competitie- en bekerindelingen. Voor Zaterdag 3, Zondag 2, Zondag 35+, Zondag 45+ en Vrouwen 30+ begint het seizoen in het weekeinde van 21/22 september, voor de overige teams is dat zaterdag 31 augustus.

Check Also

Programmaboekje EVC – ASV Wartburgia

Morgen, zaterdag 20 november, speelt EVC 1 de thuiswedstrijd tegen ASV Wartburgia. Zoals bekend zijn …